DÜNYANIN EN GÜZEL EMEKLİ CENNETLERİ

Göz Kamaştıran Plajlar, Birinci Sınıf Şehirler ve Ucuz Sağlık Hizmetleri; Daha Ne Olsun?

Heyecan verici olduğu kadar, yaşam maliyetinin yüksek olmadığı bir yerde yaşamayı çoğu insan, özellikle emekliliği yaklaşırken hayal eder. Ülkemizde emekli yaşamı sürmek için pek çok harika yer bulunuyor ama buna rağmen altın yıllarınızda yurt dışına yaşamayı düşünüyor olabilirsiniz. Eğer arzunuz buysa, bitmek bilmeyen araştırmalara boğulmadan önce, emekli bir çiftin ayda 2.300 $ gibi bir ücretle rahatça yaşayabileceği yerlerin yıllık listesi olan International Living’in 2024 Emeklilik Endeksi’ne göz atmanızı öneririz. Şu anda 33. yılında olan Emeklilik Endeksi, dünya çapındaki yüzlerce editör ve muhabirden gelen bilgilerle oluşturuluyor. Bu endekste ülkeler yedi ayrı kategori altında incelenmekte: Konut, Vize ve İkamet Durumu, Yaşam Maliyeti, Kalkınma ve Yönetişim, İklim, Sağlık ve; yabancı toplulukların büyüklüğü ve yemek kültürünün çeşitliliği gibi faktörleri baz alan, Benzerlik Derecelendirmesi adı altında mini bir mutluluk ölçeği. Endeksin amacı, emeklilerin daha az para harcayabilecekleri, mutlu, sağlıklı ve çok da yabancılık hissetmeden yaşayabilecekleri yeni bir ülke ve yeni bir hayat bulmalarını sağlamak. 2024 yılının listesinde, Avrupa’nın kültür merkezleri ile Orta ve Güney Amerika’daki yeryüzü cennetlerinin karışımı olan 10 ülke yer alıyor. Öyle ki okuduktan sonra emekliliğe kadar beklemek istemeyeceksiniz.

10.Kolombiya

Kolombiya; Amazon’u, And Dağları ve plajlarıyla biyolojik çeşitlilik bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biri. Başka bir deyişle, hemen herkes burada evim diyebileceği rahat bir yer bulabilir kendine. ABD’den Kolombiya’nın tüm büyük şehirlerine aktarmasız uçuşlar var; Florida’dan uçuşlar üç saatin altında sürüyor. Kolombiya’nın birçok mükemmel şehri arasında özellikle Medellín, güvenilir ılıman iklimi sayesinde gelişen bir göçmen topluluğuna sahip. Medellín’in yaklaşık 45 dakika dışındaki küçük San Antonio de Pereira kasabası ise daha az trafiğe ve daha yavaş bir yaşam tarzına sahip olduğu için cennet gibi bir emeklilik yaşamına çok uygun. Yaşam maliyeti: Medellín ya da Bogotá’nın lüks bir semtinde yaşamak istiyorsanız, bir stüdyo için 320 ila 960 dolar arasında bir kira verebilirsiniz. Eğer 300 doların altında bir yer arıyorsanız şehir merkezlerinin dışına çıkın ve tek yataklı seçeneklere bakın. Ülkenin neresine baktığınıza bağlı olarak kira dahil, ayda yaklaşık 2.000 dolar karşılığında rahatça yaşayabilirsiniz. Sağlık Hizmetleri: Kolombiya’nın, Entidades Promotoras de Salud (EPS) adı verilen kamu sağlık planı emeklilik gelirinizin yaklaşık %12,5’ine mal olur. Eğer isterseniz daha sonra ekstra kapsam ve özel hastane odaları gibi avantajlar için EPS’ye ayrıca ödeme yapabilirsiniz. Hemen her branştan doktor ziyaretleri genellikle 4-10 dolar arasındadır. Vize gereklilikleri: Kolombiya M-11 vizesine (emeklilik vizesi) hak kazanmak için gelirinizin Kolombiya’daki asgari ücretin üç katını aşması gerekir; 2024’te bu, ayda yaklaşık 1.020 ABD dolarıdır. Vize başvurusunu çevrimiçi olarak yapabilirsiniz ancak başvuruyu Bogotá’daki Ministerio de Relaciones Exteriores ofisinden şahsen almanız gerekir.

9.Fransa

Muhtemelen hayatınızın bir noktasında Fransa’da yaşamayı siz de hayal etmişsinizdir ve emeklilik, bunun için çok iyi bir fırsat. Côte d’Azur’un gösterişli sahil kasabalarından, Dordogne’un ayçiçeği tarlalarına kadar Fransa’nın her köşesi büyüleyici bir kültüre ve doğaya sahip. Paris’in merkezinde yaşamanın maliyeti pek uygun olmasa da ülkenin başka yerlerinde şaşırtıcı derecede düşük fiyatlı ve bir o kadar da büyüleyici pek çok yer var. Akdeniz’e 30 dakika uzaklıktaki Montpellier, çok sayıda tiyatro, restoran ve 160 bin dolardan başlayan modern daireleriyle Fransa’nın en hızlı büyüyen metropol bölgesi. Ayrıca Rocamadour ya da kanallarla çevrili Colmar gibi ülkenin çok sayıdaki büyüleyici küçük kasabasından birine yerleşme seçeneğiniz de var. Yaşam maliyeti: Cote d’Azur’dan ve Paris’in merkezinden kaçınırsanız nispeten daha ucuza Fransız mülkleri satın alabilir veya kiralayabilirsiniz. Eğer 1.200 dolara bir daire kiralayabiliyorsanız, ayda 2.680 dolar ile rahatça yaşayabilirsiniz. Sağlık Hizmetleri: Fransa’nın sağlık sistemi, modernliği, güvenilirliği ve sabit maliyeti ile dünyanın en iyilerinden biri olarak bilinir. Üç ay ikamet ettikten sonra sisteme kaydolabilir ve standart bir doktor muayenesi için cebinizden yaklaşık 9 dolar ödersiniz. Vize gereklilikleri: Kendi ülkenizdeki en yakın Fransız konsolosluğuna uzun süreli vize başvurusunda bulunup ardından carte de séjour Visiteur (oturma vizesi) alabilirsiniz. Emekli maaşınızın bekar olarak en az 1.073 dolar, çift olarak ise 1.666 dolar olması gerekir ayrıca vizenizi her yıl yenilemelisiniz.

8.Malezya

Güney Doğu Asya’nın en büyük ülkelerinden biri olan Malezya, Güney Çin Denizi tarafından ikiye bölünmüş; bir yanda Malezya Yarımadası, diğer yanda Borneo Adası. Bonus olarak adalar da ülkeye dahil edilmiş. Kuala Lumpur ve George Town gibi büyük şehirleri, modern hayatın kolaylıklarından uzakta kalmamanızı sağlıyorlar. International Living’in Malezya editörleri, yaşam masraflarının ABD’de harcadıkları paranın yaklaşık beşte biri kadar olduğunu bildirdiler. Dost canlısı yerel halkı, eşsiz doğal güzellikleri ve günün her saatinde yenebilen sokak yemekleriyle gezginlerin pek sevdiği Malezya, seyahat etmeyi seven emekliler için de çok uygun çünkü Tayland, Hindistan ve Filipinler de dahil olmak üzere diğer birçok Asya ülkesini ziyaret etmek için bir başlangıç noktası. Yaşam maliyeti: Penang, Malezya’nın en gözde yerlerinden biri olmasına rağmen, şaşırtıcı derecede uygun fiyatlı. Aylık 750 ila bin dolar arasında bir fiyata, okyanusa bakan üç ila dört yatak odalı bir daire kiralayabilirsiniz. Kıyıdan uzaklaştığınızda kira fiyatları 600 dolara kadar düşüyor. Genel olarak, burada ayda 2 bin dolar ile yaşamayı bekleyebilirsiniz. Sağlık hizmetleri: Malezya’da iki kademeli bir sağlık sistemi bulunuyor ancak çoğu yabancı rutin muayeneler için cebinden ödeme yapmayı veya daha ciddi sağlık sorunları için özel bir poliçe yaptırmayı tercih etmekte. Temel sigorta poliçeleri ayda yaklaşık 400 dolar tutarken, sigorta olmadan doktor ziyaretinin maliyeti genellikle yalnızca 15 dolar. Vize gereklilikleri: Malezya’da yabancılara kalıcı oturma izni vermek için puana dayalı bir sistem var ancak birçok emekli ülkenin en ilginç ve çekici ikamet programlarından biri olan MM2H (Malezya Benim 2. Evim) programıyla ilgileniyor. Program, 50 yaş ve üzeri gurbetçilere on yıllık yenilenebilir çoklu giriş vizesinin yanı sıra mülk satın alma ve 21 yaşın altındaki çocukları da yanlarında getirme hakkı veriyor. MM2H’ye hak kazanmak için başvuru sahiplerinin aylık 10 MYR (yaklaşık 2 bin dolar) gelire sahip olmaları gerekiyor.

7. Yunanistan

Yunanistan, insanların tüm yaşamları boyunca hayalini kurdukları bir ülke olduğu için burayı sadece emeklilik hedefi olarak seçmek pek de akıllıca değil. Başkent Atina sanat ve kültür alanında rönesansı sürdürürken, adalar Akdeniz’in mutluluğunu resmetmeye devam ediyor. Emeklilik yıllarınızı güneşli bir adada geçirmek için ikna edilmeye gerek duymasanız da ülkedeki göçmen topluluklarının ve konuşulan dillerin çeşitliliği yeni yaşam tarzınıza kolayca uyum sağlamanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca konut fiyatlarının ABD’deki fiyatlardan yaklaşık %75 daha düşük olması işinizi daha da kolaylaştıracak. Yaşam maliyeti: Yunanistan kesinlikle Avrupa’nın en ucuz ülkesi değil ama çoğu ülke ve özellikle ABD’yle karşılaştırıldığında yaşam maliyeti daha düşük. Her ülkede olduğu gibi burada da konut fiyatları da bölgeden bölgeye değişiklik gösteriyor; Atina’da iki yatak odalı apartman dairelerinin kirası aylık yaklaşık 1.200 dolar, satın alma maliyeti ise 295 bin dolar. Bu fiyatlar Girit’te 860 /250 bin dolara, Mora Yarımadası’ndaki bir sahil kasabası olan Nafplio’da ise 860 /160 bin dolara kadar düşüyor. Bir çift, bütçeyi doğru kullandığı taktirde Yunanistan’da ayda 2 bin doların altında rahatlıkla yaşayabilir. Sağlık: Oturma İzni Sigortası adı verilen ve yıllık pirimi yaklaşık 180 dolar olan düşük maliyetli bir sigorta planı Yunanistan’da çoğu vize için şart koşuluyor. Ama siz daha kapsamlı bir özel sigorta satın alabilir veya tıbbi kontrolleriniz için nakit ödeme yapabilirsiniz. Acil servisin ücretsiz olduğunu da ekleyelim. Vize gereklilikleri: Yunanistan; Atina, Selanik, Mikonos ve Santorini’de 500 bin avro yatırım yapan herkese beş yıllık daimi ikamet hakkı veren Altın Vize seçeneği sunan ülkelerden biri. Yunanistan’ın diğer tüm bölgelerinde 250 bin avro yatırım yaptığınız taktirde beş yıl sonra ikametinizi yenileyebilir, yedi yıl sonra da vatandaşlık başvurusunda bulunabilirsiniz.

6- Ekvador

İklim, kültür ve uygun fiyatın mükemmel bir karışımını sunan Ekvador, diğer Güney Amerika ülkeleri kadar gurbetçi akınına uğramadığı için yerel kültürünü gittiğiniz her yerde gerçekten deneyimleyebilirsiniz. Bununla birlikte, yüksek hızlı interneti, sorunsuz ulaşımı ve para birimi olan Amerikan doları ile rahat bir emeklilik yaşamının kolaylıklarına da sahip. Ekvador’da gittiğiniz yere bağlı olarak farklı seçeneklerle karşılaşırsınız: Sahildeyken taze yapılmış ceviche yiyebilir, And Dağları’nda zipline, Amazon yağmur ormanlarında rafting yapabilir ya da Quito’da 16. yüzyıl mimarisinin keyfini çıkarabilirsiniz. Hem kıyı kenti Salinas’ta hem de And Dağları’nın tatil beldesi Cuenca’da oldukça büyük göçmen toplulukları bulunuyor. Yaşam maliyeti: Ekvador’da konut fiyatları son derece uygun. Quito’nun kalbinde ayda yaklaşık 800 dolara üç yatak odalı bir daire veya ayda 400 dolara Cotacachi’de tek yatak odalı bir kiralık daire bulmak mümkün. Bir çift ayda yaklaşık 1.900 dolara rahat, hatta lüks denecek bir yaşam tarzının tadını çıkarabilir. Sağlık Hizmetleri: 60 yaşındaki bir emekli mükemmel bir özel sigorta için ayda yaklaşık 70 dolar civarında aylık prim öder. Ayrıca gelirinizin %17,6’sına eşit bir aylık ücret karşılığında Ekvador’un ulusal sosyal güvenlik sağlık sistemine kaydolabilirsiniz. Pratisyen hekim muayeneleri 20 dolardan, uzmanlar hekimlerin muayeneleri 40 dolardan başlıyor. Diş bakımları ise 30 dolardan başlıyor. Vize gereklilikleri: Emekliler için en popüler seçenek, 65 yaş ve üzerine sunulan 60-III Emeklilik programıdır. Temel gereksinim aylık 1.275 dolarlık emekli maaşıdır ve vizenin yenilenmesi gerekmeden önce iki yıl geçerliliği vardır. Ekvador konsolosluğunda noter tasdikli ve tercümesi yapılabilen başvuruyu çevrimiçi olarak bulabilirsiniz.

5.İspanya

Yaşam kalitenizi artırmak için vakit hiçbir zaman geç değil, üstelik İspanya’da yaşayan bir emekliyseniz bu bir garanti. Ülke, vatandaşlarına harika bir iklimin yanı sıra zihinsel ve fiziksel, her açıdan yüksek seviyeli bir refah, eğlence ve iyi yemek sunuyor. Yılda üç yüz günden fazla güneş alan Akdeniz’in kıyı kasabaları emeklilik yıllarınızda kar küremek ya da soğuktan korunmak zorunda kalmamanızı sağlıyor. İspanya’da harika yemeklerin ve harika havanın yanı sıra pek çok kültürel olanak da bulunmakta; Barselona’nın mimarisi, Madrid’in alışverişi, Valensiya’nın müzeleri ve Endülüs’ün flamenko gösterileri görülmeye değer. Buna kusursuz sağlık hizmetlerini, güvenilir altyapıyı ve yaygın konuşulan İngilizceyi de ekleyince ortaya son derece rahat bir emeklilik hayatı çıkıyor. Yaşam maliyeti: İspanya’da yaşamanın maliyeti çoğunlukla beklenenden daha az; bir çift, ayda yaklaşık 1.970 dolara sahil şeridinde çok rahat yaşayabilir. Bu rakam Madrid ve Barselona’da doğal olarak artıyor ancak daha küçük ve bölgesel kasabalarda düşüyor. Sağlık: Yabancıların, ikametlerinin ilk beş yılı için özel sağlık sigortası yaptırmaları mecburiyeti var. Sigortalarda, aralarından seçim yapabileceğiniz düzinelerce seçenek var ancak 60’lı yaşlarının başındaki sağlıklı bir kişi ayda yaklaşık 135 dolar ödüyor ve bu rakam, laboratuvar çalışmaları ve dişçilik dahil herhangi bir kesinti olmaksızın her şeyi kapsıyor. Vize gereklilikleri: Emekliler için en yaygın seçenek Visado residence (oturma vizesi)dir. Başvuru sahiplerinin yıllık yaklaşık 30.600 dolar gelire sahip olmaları ve Dışişleri Bakanlığı’nın web sitesinde bulabilecekleri çok sayıda evrak sunmaları gerekiyor. Diğer bir seçenek ise 500 bin avro tutarında bir gayrimenkul yatırımı gerektiren Altın Vize başvurusunda bulunmak.

4.Panama

Panama’nın bu tür listelerde neden sıklıkla yer aldığını anlamak çok kolay; Kuzey ve Güney Amerika arasında mükemmel bir konuma sahip olan ülke, Miami’den sadece üç saatlik bir uçuş mesafesinde. Hem Pasifik’te hem de Karayip’lerde plajları var ve Coronado gibi misafirperver kıyı kasabaları yabancı topluluklara kucak açmış durumda. Panama Pensionado (Panama Emeklilik vizesi) dünyadaki en cazip vizelerden biri; uçak biletlerinden tiyatro gösterilerine kadar neredeyse her şeyde büyük indirimler sunuyor. Buradaki yabancı toplulukları Kosta Rika’daki gibi yerleşik değil; yabancılar ayrı yerleşim bölgelerinde toplanmak yerine yerel halkın arasında yaşamayı tercih ediyorlar. Yaşam maliyeti: Emekli bir çift, Panama City’de kira dahil ayda 3 bin dolardan daha az bir bütçeyle çok iyi yaşayabilir ve bekar biri Panama’nın hemen her yerinde ayda 1.700 dolara emekli olabilir. Sağlık Hizmetleri: Ülke genelinde Johns Hopkins İnternational’a bağlı Punta Pacifica gibi çok sayıda mükemmel hastane ve klinik bulunmakta. Emeklilik yaşını (kadınlar için 55 yaş, erkekler için 60) dolduran herkes yasal olarak reçeteli ilaçlarda %20 indirim hakkına sahip. Vize gereklilikleri: Vize için 18 yaşını doldurmanız, aylık minimum bin dolar emekli maaşınızın olması ve Panamalı bir avukat aracılığıyla şahsen başvuruda bulunmanız gerekiyor. Tüm ayrıntıları Panama Büyükelçiliği web sitesinde bulabilirsiniz.

3- Meksika

Meksika, coğrafi yakınlığından dolayı Amerikalı emekliler için uygun bir seçim ancak ülke, bundan çok daha fazla avantaja sahip. Yerel zenginliklerinin yanı sıra yüksek hızlı interneti, cep telefonu servisleri, kusursuz otoyolları, güvenilir elektrik alt yapısı, tanıdık mağazaları ve restoranları ile Meksika’da yaşamak çok kolay. Büyük bir göçmen topluluğu sayesinde çeşitli dillerin konuşulduğu Meksika’da yaşamak için İspanyolca bilmenize gerek yok. Meksika, hem evim diyebileceğiniz kadar tanıdık hem de inanılmaz manzaralara, eğlenceye ve farklı bir kültüre sahip. Ülkenin pek çok sahil kasabasından birini ziyaret ederek yerel geleneklerini öğrenebilir, sonrasında beyaz kumlar ve turkuaz sularla çevrili bir gün geçirebilirsiniz. Yaşam maliyeti: Puerto Vallarta veya Mérida gibi fiyatların orta düzeyde olduğu bölgelerde iki yatak odalı ve mobilyalı bir evin maliyeti ayda yaklaşık 600 dolardır. Buralarda kamu hizmetleri nadiren kişi başı 30 doların üzerine çıkar. Sonuçta, kira, kamu hizmetleri, yiyecek, eğlence, sağlık hizmetleri ve ulaşım dahil olmak üzere burada ayda yaklaşık 2.300 dolar ile rahatlıkla yaşayabilirsiniz. Sağlık Hizmetleri: İşsiz sakinler, 60’lı yaşlardaki birinin ayda yaklaşık 89 dolar ödediği Instituto Mexicano del Seguro Social (IMSS) sağlık sistemine kaydolabilirler. Ancak pek çok kişi, normal randevular 15-40 dolar arasında değiştiği için cebinden ödeme yapmayı tercih ediyor. Vize gereklilikleri: Daimi ikamet vizesine hak kazanmak için aylık en az 2.200 dolar tutarında emekli maaşı almanız gerekir. Vize başvurusu için size en yakın Meksika konsolosluğuna başvurabilirsiniz.

2.Portekiz

İster zorlu Atlantik sahillerini ister arnavut kaldırımı döşeli şehirlerini tercih edin; Portekiz’de herkes aradığını bulabiliyor. Bu Avrupa ülkesi yerel deniz ürünleri, zeytinyağı ve şarabıyla birlikte Akdeniz’in muhteşem bir sunumu gibi. Konut sakinleri, yüksek hızlı internet, güvenilir havaalanları ve toplu taşıma gibi birinci sınıf olanakların tümüne sahip olarak rahat bir ortamın keyfini çıkarabilirler. Lizbon ve Porto gibi şehirleri, bir insana ömür boyu yetecek kadar müzeye, konser salonuna ve popüler kafeye sahip kültür merkezleridir. Ayrıca, hızlı bir tren yolculuğu ile sayısız büyüleyici kasabaya ve doğa harikası yerlere ulaşabilirsiniz. Douro Vadisi’nin üzüm bağlarını, Algarve’nin kayalık plajlarını ve Cascais’in İngilizce konuşan büyük göçmen topluluğunu görmelisiniz. Yaşam maliyeti: Portekiz, Batı Avrupa’nın en uygun fiyatlı ülkelerinden biri. Bir çift, büyük şehirlerin dışında ayda 2.500 ila 3 bin dolar arasında rahatça yaşayabilir. Sağlık Hizmeti: Portekiz kimlik numaranızı ve oturma izninizi aldıktan sonra devletin sağlık sistemine erişebilirsiniz. Bu sistem kapsamındaki ödemeler son derece düşük, genellikle muayene başına 10 doları geçmiyor. Ayrıca özel sigortayı da tercih edebilirsiniz; 60’lı yaşlardaki bir çift için ayda 300 avro ödeme yeterli olabiliyor. Vize gereklilikleri: Emekliler için en popüler seçeneklerden biri, yabancı uyrukluları çekmek amacıyla 2012 yılında başlatılan Altın Vize. Buna hak kazanmak için 18 yaş ve üzerinde ve temiz bir sabıka geçmişine sahip olmanız ayrıca Portekiz’deki bir mülke yaklaşık 540 bin dolarlık yatırım yapmanız gerekir. Diğer bir seçenek ise 120 günlük konaklama vizesine başvurmak; daha sonra art arda iki yıllık izinlere başvurabilir, beş yıl sonra ise daimi oturma iznine başvurabilirsiniz.

1. Kosta Rika

Kosta Rika’nın doğal güzellikleri sır değil; plajları, bulut ormanları ve görece küçük alanlı kahve tarlalarıyla son kırk yıldır gezginler arasında son derece popüler. Burada İngilizce konuşan yerleşik toplulukları kolayca bulabilirsiniz ama yerleşmeyi düşünüyorsanız kesinlikle İspanyolca öğrenmelisiniz. Kosta Rika’nın “kusursuz yaşam” anlamına gelen ünlü Pura Vida yaşam felsefesi, insanları rahatlamaya, dışa dönmeye ve küçük şeyleri dert edinmekten vazgeçip endişesiz yaşamaya teşvik ediyor. Bununla birlikte, San José (SJO) ve Guanacaste’deki (LIR) uluslararası havalimanlarındaki çok sayıda havayolu şirketi sayesinde dış dünyanın hızlı temposuna geri dönmek de kolay. Yaşam maliyeti: Çiftler Kosta Rika’da ayda 2.100 dolarla rahatça yaşayabilirler. Buna; barınma, ulaşım, tıbbi bakım, kamu hizmetleri, yiyecek ve eğlence gibi tüm maliyetler dahil. Sağlık Hizmetleri: Yerleştiğinizde genellikle gelirinizin yüzde 7 ila 11’i kadarıyla Evrensel Tıp Programı’na aylık ödeme yapabilir ya da özel bir poliçe alabilirsiniz. Ayrıca normal bir doktor muayenesi için yaklaşık 70 dolar, bir uzman muayenesi için ise 90 dolar gibi bir tutarı cebinizden ödeyebilirsiniz. Vize gereklilikleri: Emekli Vizesi için yaş şartı yok ancak aylık 1.000 dolar emekli maaşınızın olması gerekiyor. Bunun için San José’deki Kosta Rika Göçmenlik Bürosuna şahsen başvurmalısınız. Tüm ayrıntıları Kosta Rika Büyükelçiliği web sitesinde bulabilirsiniz.

Exit mobile version